Debatindlæg
Tirsdag 6. dec 2016

Tromleren Løkke bør få Frederiksen i gear

Det har været en tid tæt på paradis for socialdemokraterne i det seneste halve år med den åbenlyse strid i den borgerlige blok. Men med den nye VLAK-regering er det på tide at ’circle the wagons’ og selv levere politiske udspil. Ellers risikerer Frederiksen at tromleren Løkke får styr sin side og køreR fire år mere fra næste valg.

 

Det har været en gratis omgang længe for Frederiksen. Så stor har selvtilliden været over krisen om de fem procent i toppen, at Frederiksen mente det var klogt ikke at udkomme med et finanslovsforslag. Det var det ikke. Hvem der end gav hende den idé har helt tabt kasketten og ikke anet hvad det handler om. Politik handler ganske vist om at sidde stille i kortere perioder når der er krise i den anden blok, men endnu mere handler politik om at formulere tiltag, som skal bringe samfundet fremad. Hvor meget man end har læst avis gennem de seneste måneder har det været svært at finde solide profilerende socialdemokratiske udspil. Og det ukloge stunt med det manglende finanslovsforslag grænsede til rendyrket populisme.

 

Det kan vælgerne godt gennemskue.

 

Nu er VLAK en realitet. Og ja, Thyra Frank underholder pt. med sin amatørteater og skulle næppe have været minister. Hun er et ikon, og den slags er sjældent gode til praktisk arbejde. Man ville næppe heller gøre Messi en tjeneste ved at gøre ham til sportsminister i Argentina. Hvad Frank overhovedet laver i et parti der går ind for at skære i den offentlige service – når hun ikke selv er i stand til at redegøre for pengene til de ældre – undrer mig såre. Det virker helt skævt nu, og har virket helt skævt tidligere.

 

Men selv Tyra Frank-sagen vil svinde hen. Og tromleren Løkke vil – som annonceret i går til åbningsdebatten – lancere en byge af udspil i 2017. Nu er det ikke således, at vælgere elsker politiske udspil. Vælgere elsker stabilitet og gode tider. Som under Fogh hvor man fik skattelettelser OG velfærd. Så god er verden dog sjældent og en regering må derfor svare på tidens udfordringer. Den balance kan være svær.

 

På den ene side skal Frederiksen håbe på at Tromleren Løkke overspiller sine kort i ønsket om at virke aktiv, og dermed spamer befolkningen med reformer, som skaber utryghed. På den anden side risikerer hun at blive sat helt af feltet, hvis Løkke doserer sine udspil, og hun selv intet har at komme med. Han kan dermed tvinge hende til at mene noget om det ene og det andet, og hun vil se afpillet og idéforladt ud.

 

Drømmen om S-DF relationen lever i bedste velgående hos S-toppen. Men den er ikke realistisk nu, og har ikke været realistisk tidligere. Thulesen Dahl ved hvor han kan få konkrete forbedringer for de ældre (ak ak stakkels Frank, DF har bedre rammevilkår herfor end dig), og konkrete forringelser for udlændinge: hos tromeleren Løkke. Så min vurdering er, at Frederiksen må lække sin passivitet på hylden og træde i karakter.

 

S må genfinde kontakten til de grupper, som i de seneste årtier samlet har modtaget alle de tæsk, som de såkaldte strukturreformer har båret med sig. De grupper som er løbet over til Thulesen Dahl. De samme grupper som stemte på Trump i USA, og for Brexit i UK. Solidariteten med de grupper og forståelsen af deres situation bliver det afgørende kort for at vinde magten tilbage for Frederiksen. 


Der er lang vej, for hun har selv stået fadder til en række hårde reformer, men tromleren Løkke har leveret en åbning i form af kontanthjælpsloftet, som bl.a. vi Kraka for længst har set vil været ganske hård kost for mange vælgere.

 

Frederiksen har ingen tid at spilde. For selv om hun er mere populær en Løkke i målingerne (det var Thorning også), og fører lidt på blokken, så vil den blå side i valgkampen trække udlændingekortet som vanlig, hvilket betyder, at Frederiksen skal være vel foran når valgkampen starter for at vinde.

 

Det ser svært ud, givet at Løkke for styr på VLAK, og DF (måske) får styr på Messerschmidts EU-ravage. Det sidste ved vi ikke noget om, men tiden til at formulere politik er atter kommet for S....nyd dagen Danmark... PEM