Debatindlæg
Torsdag 9. feb 2017

Løkke er blevet stille - bortset fra hapser til Tulle

Brændt barn skyer ilden...statsminister Lars Løkke Rasmussen har i den grad fået tæsk med sin 2025 plan, som ikke rigtig kom op og flyve (en kæmpe ambitiøs plan), og regeringsomdannelsen, der akkurat sikrede ham jobbet frem til valget, var en cliffhanger og mental mavepumper.

 

Sandheden er, at bortset fra lidt småtterier, er det alene boligskatten som kommer til at præge forårets politiske gøren og laden på Christiansborg. Skidt for reformatoren Løkke, men godt for overleveren Løkke.

 

Hvorfor?

 

Svaret er Thulesen Dahl. Der er ikke den bedste kemi imellem dem, og det kommer til at tage en rum tid at komme tilbage i et forhandlingsklima, hvor selv lette ting kan komme igennem. Thulesen Dahl er presset (se nedenfor), og han skal notere sig at livet går fremad med Løkke, før han genoptager den normale relation til statsministeren.

 

Og der sidder Løkke så og venter. Strategien: Hapser til Tulle. Senest så vi hvordan han fik kørt politi-skolen til Vejle, Thulesen Dahls valgkreds.

 

Og i forhandlingerne og boligskatten har han lagt et forslag frem, der indbyder til at Thulesen Dahl kan kræve et knæk så de rige slipper gysserne. Det er klogt.

 

Og i dag kom en taxa-lovgivning, der absolut støtter DF's taxa-loving linje.

 

Vil alt dette formilde Tulle? Vi ved det ikke. Så langt er DF stadig sure på Løkke, og på Liberal Alliance, som de mistænker sidder og præger det hele. Det et dette indtryk at Løkke skal have ændret.

 

Thulesen Dahl har tre store problemer. For det første er der EU-skandalen, som han ikke aner hvor ender.

 

For det andet er der hele udlændingeområdet. For ikke så længe siden havde Dansk Folkeparti den stramme udlændinge-politik for sig selv. En klar profileringsplatform.

 

Siden flygtningeinvasionen forrige år har en stram udlændingepolitik været mainstream for selv en række af de røde partier. Socialdemokratiet og Pernille V. klæber sig endda kælent helt tæt op af Tulle, og det hele er bare ikke så hulens sjovt længere for DF-bossen.

 

For det tredje er der Liberal Alliance. Man kan vende og dreje det som man vil, men Anders Samuelsen er udenrigsminister i Danmark, en daglig omgang groft salt i såret på DF. Ikke mindst fordi han fik jobbet efter en omgang vild pression i den blå blok.

 

Så Løkke har lang vej hjem til et samarbejde, der bare minder lidt om dengang i 0'erne, hvor småting som politiskoler, skattereformer blev kørt igennem på et par minutter.

 

At ligge stille de næste seks måneder er det bedste Løkke kan gøre, givet den umulige samarbejdsrelation til Thulesen Dahl...nyd dagen...PEM